Hvalpenes opvækst

Hvalpene vokser op inde i huset hos mig. De første 3 uger er de i et separat værelse, ved siden af køkkenet, så tæven og hvalpene får ro. Jeg sover sammen med hvalpene og tæven de første uger. Efter de første 3 uger begynder tæven og hvalpene at få besøg af hvalpekøbere og venner. Det er også typisk omkring dette tidspunkt, at tæven tillader de andre hunde at se hvalpene.

Alle mine hvalpe gennemgår tidlig neurologisk stimulering fra dag 3-16. Det er 5 enkle øvelser, som hver hvalp gennemgår hver dag. Øvelserne er:

  • Taktil stimulation – en vatpind føres mellem hvalpens tæer
  • Hvalpens holdes med hovedet opad
  • Hvalpens holdes med hovedet nedad
  • Hvalpen lægges på ryggen
  • Hvalpen lægges på en kold klud

Ved at udføre de 5 øvelser, stimulerer man denne neurologiske udvikling, og det skulle i sidste ende have en gavnlig effekt på den voksne hund. Det er blandt andet med til at give hunden et bedre stressrespons og gøre den mere modstandsdygtig overfor sygdomme.

Når hvalpene begynder at bevæge sig ud af kassen, foregår dette udelukkende på skridsikkert underlag. Det kan være tæppe, kunstgræs eller andet. At hvalpene ikke skrider på underlaget er en vigtig faktor for at sikre, at hvalpene ikke udvikler ledsygdomme. Når hvalpene mentalt er modne til det, bliver de introduceret for legetøj, som de kan undersøge.

Fra ca. 4 uger begynder de at køre i bil med mig og opleve få nye steder. Det kan være en lille skovtur, eller besøg hos en ven. Det er vigtigt for mig at de tidligt lærer at køre i bil, og lærer at dette er en positiv oplevelse. Det er også vigtigt for mig, at de er trygge ved at komme med nye steder og møde nye mennesker og miljøer.

Fra hvalpene er 5-6 uger begynder jeg at træne med dem. De får dagligt en lille træningssession, som typisk består af at få enkelte godbidder og lege med legetøj. Tanken bag træningen er udelukkende at hvalpene skal lære at modtage belønning og lære at samarbejde med en fører. De skal ikke lære “øvelser”.

Hvalpe hos mig indgår i min normale hundeflok. Det betyder at de omgås mine voksne hunde og herigennem lærer et godt hudensprog. De har også mødt enkelte søde, fremmede hunde inden afrejse, Hvalpene bor naturligvis inde i huset, hvor de er en del af vores familie, der både består af hundene, 3 katte og 2 små børn. Hvalpene er med os til familiebesøg, udflugter og lignende. Jeg bruger enormt meget tid på at give hvalpene den bedst mulige ballast, så de kan blive rustet til mange gode år i deres nye hjem. For mig er det afgørende, at jeg som opdrætter har gjort mit bedste for at lave sunde og robuste hvalpe – dette gælder både i valg af de kombinationer af hunde jeg laver, men også i socialiseringsperioden inden de flytter hjemmefra.

Når hvalpene flytter hjemmefra, har de altid en lille pakke med. Den består af foder til den første tid, halsbånd, tæppe der dufter af “hjem” og lidt legetøj. Hvalpene sælges naturligvis med stamtavle fra Dansk Kennel Klub og de er øjenlyst hos en autoriseret øjenlyser inden afrejse. Hvalpene er vaccineret, chipmærket og har sundshedsattest med sig. De bliver behandlet af kiropraktor inden afrejse.

Har du spørgsmål til, hvordan hvalpene vokser op, eller ønsker du at se deres omgivelser, så kan du altid kontakte mig.